Leven in Frankrijk


ROOKVRIJ
november 19, 2008, 11:32 am
Filed under: Franse cultuur, politiek

Als verstokte roker bezoek ik zelden cafés of restaurants, tenzij er een terras met buitenverwarming is. In Amsterdam namen ze snel toe, zag ik toen ik een paar weken geleden in Nederland was. Half overdekte plekken met gedekte tafeltjes, de asbak in het oog, en de menukaart uitnodigend ernaast. Opgelucht zoek ik een tafeltje onder de verwarming.

Binnen eten doe ik niet meer. Drinken smaakt naar sigaretten en ik laat me niet tegen betaling als een paria behandelen. De wijn is thuis goedkoper en gewoonlijk beter van kwaliteit. In mijn Franse dorp wordt het rookverbod gehaat – bijna iedereen op het platteland rookt – maar het is er nooit zoals nu in Nederland tot een openlijke opstand gekomen. De boetes zijn er veel hoger en het roken in restaurants is so wie so omstreden. De bar tabacs hebben er niet teveel woorden aan vuil gemaakt. In het begin rookte iedereen samen met het personeel buiten; inmiddels staan de asbakken gewoon weer op tafel. De wet werd gezien als een tijdelijke maatregel die toch niet vol te houden was, dus openlijke discussies vond men niet nodig. Geen slapende honden wakker maken. Zachtjes haalde de realiteit de wettelijke maatregel in en er wordt nauwelijks meer over gesproken. Knappe jongen die alle bar tabacs in de gaten kan houden.

Het openlijke verzet van kroegbazen in Nederland heeft mijn sympathie. Want de grote vraag blijft natuurlijk: waar blijven al die niet rokers die zoveel last hadden van de smerige lucht van sigaretten die sluipenderwijs hun gezondheid vernielden? Komen deze gezondheidsrakkersniet in kroegen? Of hebben ze inmiddels hun energie gericht op het verbieden van verwarmde terrassen? De hele discussie is hilarisch natuurlijk. De overheid wil sigaretten niet verbieden, want anders lijdt de schatkist eronder en ze vinden het dus best dat er rokers bestaan mits ze de niet rokers niet lastigvallen met “een muur van rook”waar ze zich in horecagelegenheden doorheen moeten vechten. Intussen staat iedereen buiten te paffen en de niet roker die eindelijk in volle gezondheid zijn biertje kan nuttigen heeft daar kennelijk helemaal geen behoefte aan. Waar blijven ze dan? Zijn ze aan het joggen? Hun longinhoud aan het opmeten?

Inmiddels wordt er gemakzuchtig door Den Haag gesteld dat de kroegbazen al acht jaar wisten dat het rookverbod in de horeca eraan zat te komen. Hier in Frankrijk was iedereen stomverbaasd. Net als de kroegbazen in Nederland., denk ik. Het verbod leek zo onhoudbaar – het deed denken aan de drooglegging in Amerika – en de mensheid heeft nu eenmaal altijd in zalige onwetendheid gerookt, dus waarom gewoon niet wachten tot de rokers zijn uitgestorven en nieuwe generaties het langzamerhand opgeven. Zoals heroïne uit de mode raakte toen bleek dat je er aan dood ging.

Je gaat niet dood van sigaretten. Er is een hogere kans dat je sterft aan een ziekte die veroorzaakt is door roken of erdoor verergerd is. Zo leeft ook de bergbeklimmer riskant en heeft een reële kans om dood te vriezen, zijn vingers te verliezen of naar beneden te glijden. Verslavingen zijn nooit gezond. Net zo min als stress of fanatisme om anderen iets op te leggen. In Frankrijk op het platteland heb ik behalve Parijzenaars nog nooit iemand horen wijzen op de gevaren van roken. Misschien lopen er teveel stokoude mannetjes rond. Stijf van de pastis en de nicotine, maar ze maken elke dag hun wandelingetje naar de kroeg en lijken met gemak naar de honderd te kachelen. Roken is in deze ouderwetse streek doodgewoon. Net als teveel drinken. Het verbod wordt overtreden, omdat niemand het erg serieus neemt zoals in Nederland. En misschien wel terecht. Een overheid die miljoenen accijns opstrijkt voor een verslavend genotmiddel waar de gezonde burger tegen beschermd moet worden is hypocriet en heeft geen recht tot oordelen. En als er een markt bestond voor rookvrije cafés s dan was deze naar mijn bescheiden opinie allang ontdekt.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: