Leven in Frankrijk


BACK HOME
november 28, 2008, 9:54 am
Filed under: Uncategorized

photo23g

Voor het eerst na een jaar Frankrijk ging ik naar Nederland. In Den Haag logeerde ik een paar dagen bij mijn zoon en zijn vriend en wandelde door de stad waarin ik vijftig jaar gewoond had. Ik had me erop verheugd Nederlandse boekwinkels binnen te lopen en te slenteren door de vertrouwde binnenstad. Maar ik vond het afschuwelijk. Lelijk, donker, vies en noordelijk somber. De straten waren bezaaid met afval en verrotte herfstbladeren en iedereen liep gehaast door de winderige straten. Bibberig ging ik met wat gekochte boeken voor de kachel zitten. Vooral aan de kille wind was ik niet meer gewend. Het was heerlijk geweest om mij onderweg vol te stoppen met kroketten en saucijzenbroodjes – wat kun je dat missen– maar de stad als geheel viel mij bitter tegen.

In Amsterdam waar ik de laatste dagen bij een vriendin logeerde vond ik het merkwaardig genoeg leuker, want het dagelijks leven leek iets meer op het Franse. De terrassen zaten vol met bier drinkende mensen op elk uur van de dag en de stad leek nog meer dan vroeger op toerisme ingesteld. Overal kleine restaurants waar je uitgebreide Engelse ontbijten kon krijgen of bagels met zalm en zure room. Amsterdam leek helemaal ingesteld op eten en ik begreep ineens waarom zoveel Fransen me verteld hadden dat ze zich zo thuisvoelden in Amsterdam. Je kon er goed eten.

Op zondag wandelde ik samen met mijn vriendin en haar zoontje door het Vondelpark. We lunchten buiten en gingen vervolgens naar de speeltuin, waar het wemelde van de bezorgde ouders die nauwlettend hun kroost in de gaten hielden. Een vader had het druk met twee schommelende kinderen tegelijk in beweging te houden en moeders liepen rond met sapjes en tassen met gezonde hapjes. Amsterdam op zondag. Waarom kwamen al deze mensen me plotseling zo vreemd voor? En toen begreep ik het. Ze waren zich welbewust aan het ontspannen. De wandelaars liepen kalm, maar hun lichaamstaal was veel te nadrukkelijk om werkelijk ontspannen te zijn. Men was aan het ontstressen. En bij iedere stap die ze deden leken ze na te denken over het feit dat het zo gezond was om af en toe door het park te lopen en de dagelijkse zorgen van zich af te zetten. In mijn ogen zag het er grappig uit en ik werd overvallen door een zeker gevoel van heimwee. Ook in mijn dorp en de omringende stadjes loopt iedereen rustig, maar het is een levenslange gewoonte. Je ziet dat ze er nog nooit bij hebben stilgestaan. Natuurlijk is stress bekend als gevolg van ziekte of geldgebrek, maar tijd is er altijd in overvloed. Op zondag ga je niet wandelen om te ontstressen, maar hooguit om een copieuze familiemaaltijd te verwerken. Wandelen is verpozing en iets om de dag een beetje te breken. Want de uren zijn lang op het platteland. Ook ik maak vrijwel dagelijks een wandelingetje door het bos, omdat het er zo aanlokkelijk uitziet.

In het Vondelpark waren de wandelaars met elkaar in gesprek of diep in gedachten. Weinig mensen keken daadwerkelijk naar de mooie herfstbomen. Misschien omdat een stadspark zo netjes en welverzorgd is. De natuur in het gareel. Wandelpaden zodat het gras niet beschadigd wordt. Bordjes om de weg te wijzen naar het restaurant en de speeltuin.

Pas in Frankrijk heb ik daadwerkelijk leren kijken. Je blik wordt niet afgeleid door psychologische prikkels in de vorm van stromen mensen, dus je ogen hechten zich vanzelf aan het landschap dat iedere dag verandert Ik kom nog steeds graag in de stad, maar ben de sfeer een beetje ontwend. Wat me het meest verbaasde was dat ik voor het eerst van mijn leven zag hoe noordelijk de Nederland se architectuur is. De calvinistische bouw met donkere stenen en sombere versierselen. Het was me nooit eerder opgevallen en het was ook alleen op de eerste dag van mijn bezoek dat het me trof. Daarna kreeg ik weer de gewone Hollandse blik die gewend was aan het vlakke land met steden die elkaar elke pakweg vijftig kilometer opvolgen

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: