Leven in Frankrijk


WINTER
december 4, 2008, 11:22 am
Filed under: Uncategorized

De winter is in volle gang en de tuin wordt alsmaar kaler. De prachtige herfstkleuren zijn voorbij en het bos is bezaaid met natte bladeren en donker vochtig sprokkelhout. De katten zijn inmiddels gewend aan de regen en gaan gewoon naar buiten. Vorige winter waren ze chagjjnig en renden door het huis met onstuitbare energie, maar kennelijk hebben ze inmiddels vertrouwen in de terugkeer van de zon in het voorjaar. Als jonge poesjes moesten ze net als ik het eerste jaar alle seizoenen doorlopen voordat ze gewend waren aan het Franse leven.
In de supermarkten is inmiddels de kerstwaan uitgebroken en de wandelgangen zijn volgestouwd met dozen bonbons die gretig aftrek vinden. Fransen geven elkaar in december de dozen cadeau bij wijze van bedankje, waarvan de achterliggende reden de houdbaarheid van chocolade schijnt te zijn. Tot ver in april liggen de opgestapelde dozen in de provisiekast – men zegt voor de kinderen – en ze worden voorzien van plakkertjes met de naam van de gever, opdat men onverhoopt niet bij een tegencadeau dezelfde bonbons weer teruggeeft. Honderden soorten en maten liggen in de supermarkt en na de kerst worden ze voor de helft van de prijs verkocht voor wie alsnog zijn slag wil slaan.
Binnen staan een paar dames te collecteren voor voedsel Bij de ingang krijgt iedere klant een plastic zakje om voor de kerst naar eigen inzicht het een en ander in te slaan voor de armlastigen. Het is een sympathieke variant van de voedselbank. Particulieren wordt gevraagd wat extra te kopen tijdens het boodschappen te doen en het volle zakje te doneren. De meeste mensen doen het wel; Vooral blikjes en verse groente zijn populair, want de zakjes zijn te klein om flessen in te doen. Wel geven mensen de vijf liter pakken wijn die regelmatig worden gedronken. Ze zijn voorzien van plastic kraantjes en passen gemakkelijk in de ijskast.
Ook beginnen langzamerhand de foie gras, oesters en champagne in de aanbieding te komen. Kerst draait vooral om eten en wie de foie gras te duur vindt kan de rauwe kopen variant bij de boeren in de buurt.
Ik verheug me op de komst van mijn zoon die komt logeren. Nederlandse vrienden komen bij voorkeur in de zomer of het najaar en in de winter is het doodstil in het dorp. Ook de Fransen hebben geen loge’s De tweede huizen zijn gesloten en er rijden nauwelijks auto’s door het dorp. De bakker komt nog dagelijks, maar zet zijn auto voor de bar tabac. Luid toeterend net als de dagelijkse slager kondigt hij zijn komst aan en de vaste bewoners doen hun vaste inkopen en drinken bij Martine nog een glas wijn voordat ze de lunch klaarmaken.
Het is somber in de winter. De dorpen doen hun best af en toe iets te organiseren en in de tweede week van december worden borrels georganiseerd door de “club de l’amitie”. Mens en komen zelden bij elkaar over de vloer, Fransen op het platteland zijn altijd bang voor ruzie met hun buren, en de borrels worden georganiseerd in boerenstallen of de gemeenschappelijke ruimte van het dorp. De handgeschreven en gekopieerde uitnodiging van de club de l’amitie komt via de postbode en iedereen die wil komen levert een kleine bijdrage an vier euro. Ook de nieuwjaarsreceptie die wordt aangeboden door de gemeente wordt druk bezocht. Er wordt champagne geschonken en de lokale aardappeltaart geserveerd. Naast de bar vaan Martine zijn deze borrels de enige manier om je buren te ontmoeten.
Grotere dorpen organiseren regelmatig een winters “bal” wat betekent dat er gedanst wordt en gegeten in groepen; Feestelijke bijeenkomsten die tot doel hebben de depressie buiten de deur te houden en de donkere maanden door te komen. Iedereen klaagt over sombere buien en de eenzaamheid. Het leven speelt zich binnenshuis af en de tuin vergt geen onderhoud. De tijd voor de jacht is voorbij en de groene camouflagepakken zijn weer opgeborgen. Weinig karweitjes om de tijd te doden en zelfs op straat kom je zelden buren tegen. De rook uit de schoorstenen is het enige teken van leven.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: