Leven in Frankrijk


HUIZENMARKT
december 11, 2008, 8:59 am
Filed under: Uncategorized

Al vijf  jaar geleden besloot ik in Frankrijk te gaan wonen.  De vakanties die ik er doorbracht werden langer en ik begon me steeds meer thuis te voelen. Hoe ik het allemaal ging regelen wist ik nog niet, maar de overtuiging zette zich vast in mijn hoofd dat ik vroeg of laat een huis in Frankrijk zou bezitten.  Zomers doorkruiste ik het land op zoek naar mooie plekjes en twee jaar geleden ontdekte ik per toeval Gargilesse.  Een achttiende eeuws dorpje in de heuvels van de Berry, waar George Sand ooit een werkhuisje had bezeten.  “Klein Zwitserland”, noemde ze het dorp wat uitkijkt op een honderd meter diep dal, waar een kronkelig riviertje doorheen stroomt. 

Ik besloot er een gite te huren voor een maand een was nieuwsgierig naar de bewoners van dit kunstenaarsdorp. Het werd druk bezocht door toeristen en er waren veel kleine galerietjes open die het werk van lokale kunstenaars verkochten. Aardige mensen en gewend aan buitenlanders. Verliefd als ik op het dorp was geworden deed ik wat ik mij altijd had voorgenomen. Als ik welkom was in het dorp zou er vanzelf via de bewoners een huis op mijn pad komen, dus ik vertelde aan wie het maar wilde horen dat ik in Gargilesse wilde wonen.  Wist iemand misschien een huis te koop?  Ik kreeg de indruk dat mijn plan in de juiste aarde viel.  Verschillende dorpelingen spraken mij aan en via via kreeg ik te horen dat ik als een aanwinst voor het dorp beschouwd werd.  Ik had mijn plek gevonden. 

Het bijbehorende huis kwam een jaar later.   Terug in Gargilesse werd mij al de eerste dag verteld dat er een geschikt huis voor mij vrijkwam.  Het lag in het dorp en had een prachtige tuin.  De prijs was laag, ik hoefde er niets aan te  doen en de achttiende-eeuwse grange had alles wat ik wenste.  Balken plafonds, een flinke open haard en een grote garage voor opslag.  Het was ruim met overal Franse terrasramen en er was zelfs centrale verwarming.  Ik kocht het huis en heb er tot nu toe geen spijt van gehad.

Het komt mij altijd voor als nogal naïef wanneer emigranten zomaar ergens neerstrijken zonder de streek te kennen.  Via internet wordt de huizenmarkt verkend en men rijdt van hot naar her om met diverse makelaars het bestaande woningaanbod te bezichtigen.  Zo ongeveer de domste manier hoe je in Frankrijk een huis kunt zoeken.  De “snoepjes” komen zelden officieel op de markt, want worden via via particulier verkocht.  Makelaars zetten huizen pas op internet als ze moeilijk te verkopen zijn en hun courtages zijn hoog.  Wat er aan advertenties in de etalage hangt zijn de peperdure juwelen of goedkope en weinig aantrekkelijke huizen. Gemiddeld ligt de vraagprijs nog twintig procent te hoog. Wie verstandig is neemt de tijd en kiest om te beginnen de uitverkoren streek  Het lijkt mij zaak de exacte plek te bepalen.  Een dorp of omgeving wat een goede uitvalsbasis biedt en mogelijkheden biedt tot sociale contacten. Huur bijvoorbeeld een gite of boek een hotel.  Als de omgeving stug blijft is het wellicht verstandig verder te kijken.  Het ene dorp is het andere niet.  Ik ken verschillende dorpen in de buurt waar uitsluitend boeren wonen.  Het is lastig integreren, want ze zijn alleen geïnteresseerd in elkaar.  Ongetwijfeld zijn in zijn algemeenheid buitenlanders welkom – mits ze hun steentje bijdragen aan de plaatselijke economie – maar het lijkt me niet verkeerd enig vooronderzoek te verrichten.

Soms lijkt het wel of potentiële emigranten een groot land als Frankrijk alleen maar in hoog of laag geprijsde streken zien.  In Nederland zouden dezelfde mensen er niet over piekeren om in het noordoosten van Groningen te gaan wonen, maar in het buitenland is alles goed zolang het departement bekend staat als goedkoop. En het gemiddelde departement is zo groot als een Nederlandse provincie, dus er zijn grote plaatselijke verschillen.   Te groot om in een vloek en een zucht te begrijpen.

 

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

Mooi stukje en tegelijkertijd goed informatie

Reactie door lucas Pinxten
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: