Leven in Frankrijk


KLIMAAT
februari 4, 2009, 2:00 pm
Filed under: Uncategorized
De lente hangt nog steeds in de lucht. Vanaf een uur of twee ‘s middags schijnt er een zon die stralend uitnodigt om naar buiten te gaan; De laatste saaie klusjes in de tuin te doen. Bladeren ruimen, takken verwijderen, stoepjes vegen en dagelijks kijken naar de groene sprieten van uitgelopen voorjaarsbollen. Gisteren liep ik voor het eerst de stenen trapjes op naar het bovenste deel van de tuin. Ik was stomverbaasd. De vorig jaar geplante stek van een vijg was uitgelopen en droeg overal groene knoppen. Ook de tweede binnen opgekweekte vijg doet wonderen. De kale takken hebben inmiddels een krans van groene bladeren die naar het licht groeien; Zachtjes aan ontwikkelt zich een boom in de rokerige ruimte die mijn huiskamer nu eenmaal is.
Als ik door de ramen kijk zie ik een felblauwe lucht. Het licht is helder en bijna zomers. Vreemd nu het nog steeds officieel winter is en de wegen verlaten zijn. Af en toe rijdt er de auto van een buurman langs. Er klinkt het geluid van de wind, maar buiten merk je er niets van. Hoe het kan begrijp ik niet. De natuur heeft in Frankrijk zijn eigen wetten.

Vroeger las ik in tijdschriften dat het Franse klimaat weinig van het Nederlandse verschilde, tenzij je het zuiden opzocht. Niets is minder waar. Een vriendin van mij woont in het noorden en heeft nog steeds sneeuw. In Parijs regent het vaak. Beneden de Loire waar ik woon begint het zuidelijker klimaat. Natuurlijk is het niet zo warm als aan de Riviera, maar het zegt allemaal weinig, want de Provence is zomers bloedheet en ‘s winters bitterkoud. Twintig graden onder nul is niet ongebruikelijk.

Voor een Nederlander is het merkwaardig om dit soort snelle klimaatwisselingen te begrijpen. Ooit reed ik na een prachtige wintervakantie aan de Riviera terug naar Nederland en kwam binnen twee dagen zo ongeveer elk mogelijk weertype tegen. In Marseille scheen de zon, de Provence was besneeuwd en daarna reed ik door de storm, heftige regens, kou en voorbij Parijs rustig weer. Frankrijk biedt de basis voor elk weertype en het liefst tegelijkertijd.

Wie rust in de tuin wil doet er goed aan minstens 250 kilometer onder Parijs te gaan zitten. Wie niet van kou houdt moet in midden-Frankrijk of aan de kust gaan wonen; De Provence staat onterecht bekend als een zegenrijk klimaat, want de winters zijn hels. Bretagne is mooi en regenachtig. Hoe langer ik hier woon, hoe merkwaardiger ik het vind.

Wat een plaatsgebonden klimaat! Zelfs het kleine dorp waarin ik woon heeft afwijkend weer. De stadjes in de directe omgeving zijn altijd een paar graden kouder. Ons « Klein Zwitserland » heeft immers een diepe vallei, waarin de wind en de koud blijft hangen. In de zomer hebben we subtropische vlinders, die dikwijls gefotografeerd worden door toeristen. Niet zelden binnen de parasols van het restaurant.

Als Nederlander zal ik het nooit goed begrijpen. Hoe kan het dat zo weinig kilometers zoveel verschil in weertype uitmaken? Is het omdat ons land zo plat is? Geen flauw idee. Het enige wat ik zeker weet is dat ik nog steeds na bijna anderhalf jaar het klimaat onbegrijpelijk vind. Wisselend, aangenaam en soms schokkend.

 

 

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: