Leven in Frankrijk


DIERENARTS
februari 13, 2009, 10:00 am
Filed under: Uncategorized
Zachtjes valt de sneeuw naar beneden. Na dagenlang lenteachtig weer met een warme zon is de winter weer helemaal terug. D e daken van de huizen zijn wit en het tuinpad is al bijna bedolven onder de sneeuwvlokken. Gelukkig heb ik gisteren boodschappen gedaan en er is voor een paar dagen voldoende eten in huis.
Vlak voor het weekend stond op dondernacht mijn weggelopen kater voor het slaapkamerraam. Ik werd wakker door luid gemiauwd en liet hem opgelucht binnen. Een pak van mijn hart. Na een week zwerven stortte hij zich doodmoe op een stoel en viel meteen in slaap.

Pas  ‘s ochtends viel me op dat hij mank liep. Voorzichtig tilde ik hem op en zag in zijn oksel een angstaanjagende wijde gapende wond. Twintig centimeter rauw vlees. Vlug zette ik de kater neer en belde de dierenarts. Ik zei dat ik me ongerust maakte en kon over een uur komen. Met de poes in een mandje kwam ik veel te vroeg op de praktijk. De dierenarts was nog niet gearriveerd, zei de vriendelijke assistente, en ze adviseerde me intussen even boodschappen te gaan doen. Het zou nog zeker een half uur duren en ik kon het mandje met de poes gewoon achterlaten.

In de supermarkt kocht ik de duurste poezenbrokjes en reed terug naar de praktijk. Toen ik de deur opende kwam ik in een lege ontvangstruimte, maar de assistente kwam meteen de trap aflopen. Ze had operatiehandschoenen aan en legde uit de mijn poes onmiddellijk op de operatietafel was gelegd. Een dringend geval, zei ze, want onder zijn zwarte haar bleken nog meer grote wonden verborgen te zitten. Ze deed er nuchter over. Een vechtpartij met een andere kater of misschien zelfs aangereden door een auto. Het kwam zo vaak voor. Er was geen levensgevaar en ik kon de kat eind van de middag weer halen.

De dierenartsenpraktijk staat goed bekend in de streek. Het is een maatschap van twee veeartsen die vermaard zijn om hun vakmanschap en goede diagnostiek. Sentimenteel zijn ze niet. Ze aaien de poezen nooit, vragen ook niet naar namen en zijn uitsluitend geïnteresseerd in de juiste medische aanpak. Een paar Engelse vrienden die hen consulteerden waren diep geschokt toen hen kort en krachtig werd meegedeeld dat de staart van hun kat na een ongelukje met een dichtslaande keukendeur geamputeerd moest worden. Hoe kon een dierenarts dat zo snel concluderen? Hij had de kat niet eens aangeraakt. Ze ontdekten in een stadje verderop een aardige en meelevende dierenarts die andere mogelijkheden zag. Maandenlang hebben ze gezeuld met de poes en uiteindelijk moest de staart toch geamputeerd worden. De diagnose van de eerste dierenarts was goed geweest. Hij had de schokkende mededeling alleen zonder enig medeleven overgebracht.

Zelf ben ik gewend aan de veeartsen. Ze zijn gewend aan het grove werk voor de boeren in de streek en zijn lang niet zo onder de indruk van het hoge schattigheidgehalte van mijn poezen als ikzelf. Maar hun werk doen ze zorgvuldig en goed.

Vrijdag in de namiddag kreeg ik mijn poes terug die eruit zag als een gewonde soldaat uit de eerste wereldoorlog. Zijn borst zat in het verband en ook twee poten waren stevig verbonden. Thuis wilde hij alleen maar eten en slapen. Hij had duidelijk pijn en kon nauwelijks lopen. Ik zette zijn bakjes eten bij hem op zijn lievelingsstoel en wachtte tot hij weer in slaap viel. Hij lag graag bij me in de buurt of hij behoefte aan veiligheid had. Over vier dagen moest hij terugkomen bij de dierenarts. Voorlopig stond het huishouden in dienst van een zieke poes.

 

 

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

Ja, zo ging het bij ons met onze hond ook, verbrand door natte tekenband(AxelNobel)geweldig sombere maar fantastische veearts we moesten wel naar huis van hem, het was daar te warm, en zijn gegaan.

Reactie door J. Den Hollander
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: