Leven in Frankrijk


KRAANVOGELS
februari 14, 2009, 12:46 pm
Filed under: Uncategorized
Vandaag heb ik ze voor het eerst met eigen ogen gezien. De natte sneeuw die gisteren urenlang neerdaalde is gesmolten en ik zat na de lunch een half uurtje in de tuin. Samen met mijn kater die graag naar buiten wil, al zitten zijn poten en borst nog steeds in het verband.

Plotseling klonk er het geluid van vogels die langzaam dichterbij kwamen. En toen zag ik het. De zwerm kraanvogels die de lente aankondigen. Honderden dieren die minutenlang cirkelden boven het huis en daarna weer verder vlogen. Het was mij vaak verteld door de buren. Het waren de kraanvogels die het begin van de lente en het eind van de zomer aankondigen. Buurtgenoten bellen elkaar op als het zover is. Tegen de lente hebben de vogels hun lange vlucht vanuit het zuiden achter de rug en geven het signaal voor de op komst zijnde lente.

Het was een opmerkelijk gezicht. Een enorme cirkel zwaarte vlekken die zomerse geluiden gaven. Vele malen cirkelend boven het dorp alsof ze hun aandacht opeisen voor hun aankomst na een lange reis. Het duurt slechts een paar minuten, du het verbaasde me niet dat ik de vogels tot nu toe gemist heb. Maar het was inderdaad indrukwekkend Alsof de vogels trots iets kwamen mededelen. Het begin van een nieuw seizoen.

Ze verdwenen in de wolken en ook de zon was weer weg. Een kort moment van verbijstering. De aankondiging van verandering. En dat zonder enige menselijke ingreep. Ik vond het een ontroerend gezicht.

Later brak de zon weer door en ging ik op zoek naar mijn kater. Zelfs met zijn manke loop wil hij absoluut naar buiten. De broodnodige castratie kan pas plaatsvinden als de grote wond in zijn oksel genezen is. Ik heb hem een week binnen kunnen houden. Maar hij jankt urenlang klagelijk voor de deur en plast openlijk op de vloer. Ik ben overstag gegaan, maar houd hem in de gaten. Met een stralend kopje kijkt hij in de lucht en likt zijn verbonden poot. Het liefst ligt hij in de aarde en luistert naar de buitengeluiden. Buiten is hij het gelukkigste. Ik voel me een politieagent en ga hem na een kwartier zoeken. Een door hormonen gedreven kater vergeet zijn verwondingen en gaat zomaar weer op stap, vrees ik. En is een sitting Duck voor zijn mannelijke maten. Het is een tijd van opletten.

 

Advertenties

3 reacties so far
Plaats een reactie

Just passing by.Btw, your website have great content!

_________________________________
Making Money $150 An Hour

Reactie door Mike

Sarah, toch niet weggelopen hoop ik?

Reactie door peter

Mooi stukje over de kraanvolgels. Als kind van 5 of 6 jaar heeft een zwerm kraanvogels die in de avond schemering zuidwaards vloog, precies toen in ons dorp het St. Mertens vuur werd aangestoken (rond maart), een levenslange indruk gemaakt. Het geluid van het V-vormige eskader van honderden kraanvolgels maakte de enorme indruk. Het ijle krassende geschreeuw wat helemaal niet past by die mooie statig stapende vogels, hoorde ik na 40 jaar weer terug op een safari trip door de Okavanga Delta in Botswana. Ik was even weer dat verwonderd kind, hand in hand met z’n vader rond het St. Mertensvuur, en rook het vuur todat mijn zoon vroeg waarom ik zo stil was.

Reactie door Lucas Pinxten
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: