Leven in Frankrijk


NIEUWS
april 27, 2009, 10:24 am
Filed under: Uncategorized
Tijdens de lunch kijk ik meestal naar debatprogramma’s op Uitzending Gemist. Een handige manier om in het buitenland op de hoogte te blijven van het Nederlandse nieuws. En wat voor nieuws. Zoals het ooit gebruikelijk was politieke thema’s te behandelen in een behapbare context met uiteenlopende deskundigen is het tegenwoordig gebruikelijk elke vorm van nieuws in een hype te veranderen en met wisselende doch vaste gasten op te blazen tot een flinke sensatie.

Of het nu gaat om pesterijen in een Utrechtse probleemwijk, de kredietcrisis, de dood van Martin Bril of de mogelijke daling van de huizenprijzen. Het is altijd lachen bij Pauw en Witteman en De wereld draait door. Elk item wordt in crisispapier gewikkeld en de kijker wordt betrokken in een soort landelijke stamtafel, waarin je prettig kunt huiveren en toch op de hoogte blijft van Het Nieuws.

Iedereen verheugt zich al op Fitna deel twee, want dan komt de hele rij opiniemakers en politici weer opdraven in de diverse praatprogramma’s. Is Nederland in crisis? Wat vindt het buitenland ervan? Hoe hoog staat de PVV nu weer in de peilingen? Wilders wrijft zich in zijn vette handjes en hoeft alleen maar glimlachend achterover te leunen. De praatprogramma’s doen het werk.

Waarom wordt alles tot een crisis uitgeroepen? Is het angst of hebben we eenvoudigweg te weinig nieuws in het kleine land en melken we dus elk nieuwsfeitje uit tot de laatste druppel? Naar de uitzending van De wereld draait over Martin bril keken 875.000 mensen. Matthijs van Nieuwkerk haalde samen met wat vriendjes herinneringen op aan de overleden columnist of het om een vermaard internationaal auteur ging. Toen Hermans stierf bleef het een stuk stiller. Net als bij Reve of Carmiggelt. Het is alsof Nederland behoefte heeft gezamenlijk te rouwen. Of het een persoonlijk verdriet betreft. Alles gaat iedereen aan. Of het nu om de dood van een goede en gemiste columnist gaat of ruzie in het kabinet. In Rondom Tien voelen de « ervaringsdeskundigen’ of wat men noemt de gewone mensen zich allang echte deskundigen. Ze geven geen meningen of ervaringen weer, maar voelen zich steeds vaker geroepen analyses te geven en oplossingen te formuleren. Heel Nederland is deskundig en voelt zich dus betrokken bij ieder nieuw feit. Nieuws krijgt steeds vaker sensationele trekken, omdat het van ons allemaal is. Alles is emotie geworden. Particuliere emotie waardoor de behoefte aan crises onverzadigbaar is geworden. De discussieprogramma’s spelen erop in, wat je ze lastig kwalijk kunt nemen en het gaat dan ook eindelijk weer goed met de publieke omroep. Nieuws is populair geworden.

 

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: