Leven in Frankrijk


Aanslag
mei 1, 2009, 12:58 pm
Filed under: Uncategorized

« Heb je het laatste nieuws al meegekregen? » vroeg mijn zoon gisteren aan de telefoon. Ik nam aan dat het over de Mexicaanse griep ging. Het was anders en ik dook het internet op. Als journalist gewend om het laatste nieuws op details te screenen besteedde ik meerdere uren aan krantenartikelen en tv-programma’s. Er was dus een aanslag op het koningshuis gepleegd. Niet door islamisten of andere terroristen, maar door een « eenling », waar zoals alle deskundigen bevestigen niets tegen te doen is. Wie in zijn eentje besluit zijn familie te vermoorden, een bom in de bus te leggen of de koninklijk familie dood te rijden op Koninginnedag; je doet er niks aan. Een gek heeft alle macht. Zoals Volkert vd G toesloeg, de professor parttime werkzaam aan de VU die zijn gezin uitmoordde en elke maffeling die een buschauffeur neersteekt. Een samenleving die een toenemend aantal gestoorde eenlingen herbergt is kwetsbaar geworden. Zo bleek opnieuw.

Het gekke was dat ik het nieuws niet als journalist bekeek. Plotseling werd ik weer Hollander. De toespraak van de koningin ontroerde me en ik voelde me betrokken bij de angst tijdens dit bizarre incident. Vooral de stilte, in elk nieuwsitem werd gewag daarvan gemaakt, na de fatale botsing tegen De Naald in Apeldoorn vond ik begrijpelijk en angstaanjagend. Het was teveel geweest. Zelfs de paniek werd emotioneel uitgesteld.

Was de koningin er eigenlijk bij? Als emigrant volg ik dat niet, maar opvallend vond ik de nadruk op de geschrokken reactie van Maxima – sloeg handen voor haar gezicht- en de kroonprins die opstond. Wel honderd maal heb ik het inmiddels gezien. Als Beatrix in de bus zat – mijn onwetendheid is groot tegenwoordig – waarom mogen we niet weten hoe ze reageerde.

Eerlijk is eerlijk. Ik was oprecht ontroerd door haar toespraak op de televisie. Of was- dacht ik later cynisch – haar ontroering ingegeven door haar Koninklijke verbijstering. Ze maakte ook eens wat mee. En hoe. Ik voel me ineens helemaal Nederlander. Het koningshuis aangevallen? Ik ben niet eens koningsgezind, alhoewel ook geen overtuigde republikein, maar even voelde ik me vervreemd van mijn Franse omgeving. Mijn dorpsgenoten weten van niks. Als ik het ze uitleg zijn ze verbaasd. Heet Nederland dan een koningshuis? Vervreemd trek ik me terug achter de computer. Om het nieuws te volgen uit eigen land. Vreemd en waar. Alsof je emoties intenser worden naarmate je verder weg woont.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

Ben je er nog of ben je teleurgesteld over de weige reacties op je blog???

Reactie door Lucas Pinxten
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: